Hvordan opdeles søvn i søvnfaser, og hvordan adskiller de forskellige stadier sig? Læs videre for at få en bedre forståelse af din søvn, hvordan du kan opnå en bedre søvn og hvornår de optimale tidspunkter for søvn er.

Hvad er søvnfaserne?

Der er forskellige definitioner af søvnfaserne, men det mest almindelige er at opdele den klassiske søvncyklus i 5 søvnfaser eller søvnstadier. Den består af vågen, døsig, let søvn, dyb søvn og REM-søvn.

1. Vågen

Når du er vågen, består hjerneaktiviteten for det meste af hurtig aktivitet, som er højere end 12 Hz (svingninger pr. sekund). Frekvensen sænker sig til 8-12 Hz, når vi lukker øjnene. Det er på dette stadie, at mange mennesker har problemer. 

Det skyldes, at vi er stressede eller bekymrede over forskellige ting, hvilket øger din hjerneaktivitet (altså flere svingninger pr. sekund, hvilket modarbejder søvn).

2. Døs

I løbet af dette stadie er man stadig vågen, men hjerneaktiviteten er væsentligt langsommere end på det forrige stadie. Under døsighed eller søvn, udviser dine hjernebølger normalt en aktivitet på 4-7 Hz. I løbet af denne fase bliver man let vækket.

3. Let søvn

Det næste trin er let søvn, hvor der er lavfrekvente bølger. Det vil være sværere at vågne op i løbet af dette trin, men du falder stadig let i søvn.

4. Dyb søvn

Når du endelig falder i en dyb søvn, har hjerneaktiviteten nået en frekvens på 1-2 Hz. Hvor meget dyb søvn du egentlig opnår, vil komme an på en lang række af faktorer.

En væsentlig faktor er alder, hvor det viser sig, at hvis du er under 30, vil du normalt opnå en dyb søvn på mindre end 2 timer. Jo ældre du er, jo mindre dyb søvn kan du opnå. Hvis du for eksempel er over 65 år, er det almindeligt kun at få 30 minutters dyb søvn.

5. REM-søvn

REM-søvn, hvor REM står for Rapid Eye Movement, er det stadie, hvor hjerneaktivitet ligner en blanding af vågen og døsig med forekomsten af ​​hurtige øjenbevægelser. Der er en stigning i puls, blodtryk og åndedræt. Det er i løbet af dette trin, at vi drømmer, og derfor kaldes dette søvnstadie også for drømmestadiet.

Hvor meget søvn har vi brug for?

De fleste mennesker siger, at unge og voksne har brug for mellem 7 og 8 timers søvn hver nat. Hvor nyfødte har brug for omkring 20 timer, har etårige brug for 15 timer, og børn har brug for omkring 12 timer. 

Det kan være vigtigt at holde styr på, hvor mange timers søvn du får hver nat. Sørg også for, at antallet af timer er tilnærmelsesvis ens for hver nat. Vores krop fungerer på mange måder som et ur, hvor det kan trænes i at falde i søvn på samme tid hver nat, hvis man formår at gå i seng på samme tid over en bestemt periode. Erfaring viser, at det cirka vil tage din krop to uger at vænne sig til et nyt søvnskema. Hvis du for eksempel går i seng kl. 22 hver nat og står op kl. 7 hver dag, vil din krop efter to uger falde i søvn eller gå i “dvaletilstand” på de nævnte tidspunkter helt af sig selv. Den største udfordring i denne sammenhæng er, at det for mange er svært at opretholde denne rutine i lang tid pga. skiftende omstændigheder i livet. Dog skal du være opmærksom på at få din søvn, da en god nats søvn også er godt for psyken.

Hvordan kan du forbedre din søvn?

Der er mange, der kæmper med søvnproblemer. Det inkluderer ligeledes at man kæmper for at falde i søvn, at man konstant vågner om natten eller generel snorken til gene for én selv såvel som sovepartner.

Tyngdedyner og vægttæpper kan i denne sammenhæng hjælpe dig med at få bugt med dine søvnproblemer. Undersøgelser har nemlig vist, at tyngdedyner og vægttæpper kan have en positiv effekt på søvn ved at reducere kroppens stresshormon og øge produktionen af ​​lykkehormoner. På denne måde kan man lettere opnå lavere puls og sænket blodtryk. Læs mere om vægttæpper her med referencer til videnskabelige studier.

Varekurv

Din varekurv er tom

Køb nu